DI ATAS SEJADAH CINTA PDF

Masanya banyak dihabiskan di atas sejadah. Usai solat, mama mengaji. Adakala mama sampai tertidur di sejadah. Memandang keadaan mama begini, hatiku. Bibik yang bertubuh rendang dan kecil, berjengkitjengkit tumit menghormati aku yang masih duduk di atas sejadah. Aku terharu melihat kesantunan dirinya. Phone, Suggest a phone number Di Atas Sejadah Cinta, Enugu, Nigeria. 2 likes. College Di Atas Sejadah Cinta. Posts about Di Atas Sejadah Cinta.

Author: Nesar Kigalkree
Country: Bosnia & Herzegovina
Language: English (Spanish)
Genre: History
Published (Last): 8 February 2005
Pages: 335
PDF File Size: 11.10 Mb
ePub File Size: 20.55 Mb
ISBN: 569-9-25232-657-1
Downloads: 33904
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tojakora

Aini mula bersuara, “Mak rasa, itu terbaik ke untuk Aini? Memang benar, mana-mana hubungan yang melibatkan lelaki dan wanita bukan mahram perlulah mempunyai batasan serta diikat dengan ikatan rasmi terlebih dahulu jika ingin melangkaui batasan yang ditetapkan. Itu yang diaajrkan Rasulullah Saw.

Di Atas Sejadah Cinta

Berarti keberadaannya tidak bias dinafikan. Pendekkan cerita, satu hari tu, parent dia bawa Aini pergi wedding kawan parent dia.

Adalah kawan parent sehadah ni berkenan sangat dengan Aini. This site uses cookies. Sfjadah to compare these two booksis not ‘suitable’. Di Atas Sejadah Cinta is also in the same grain as Ayat-ayat Cinta, and it was a worthwhile read, I think — but the emotional rollercoaster and all is pretty much the same between the two, but that may just be me.

  AKTA PEKERJA 1955 BAHASA MELAYU PDF

Qis is Currently Reading. Following an incident on the metro where Fahri defends her against narrow minded bigoted Muslims, both immediately develop feelings for each other.

Mirul dan Aini berbincang. Novel Ayat-ayat Cinta ketika membicarakan seks tidak dinyatakan sebagai faktor yang tabu dalam penceritaan karya Islami. Sebulan kahwin, Aini dan Mirul dimurahkan rezeki pregnant. Dia sejenis tak percaya lah cintan-cintun ni. Dicari cari tempat semua tak ada. Sebab kena dengar cakap mak bapak aku.

Dia pun masuk perlahan lahan sebab nak suprisekan Mirul. Tahu lepasni diorang nak cerai.

Same genre but absolutely different storyline. Hal ini dapat di lihat ketika tokoh Fahri sedang menasehati penduduk mesir di sebuah metro untuk tetap menghormati tamu asing, sebagaimana ajaran rasulullah walau orang asing itu merupakan orang kafir sekalipun.

Darah dan kehormatan mereka harus kita lindungi.

Forum Announcement

Pengkajian terhadap salah satu genre karya satra tersebut dimaksudkan selain untuk mengungkapkan nilai estetis dari jalinan keterikatan antar unsur pembangunan karya satra tersebut, juga diharapkan dapat mengambil nilai-nilai amanat di dalamnya. You are commenting using your Facebook account. Aini pula waktu tu dah rasa sesuatu tapi follow jelah kan.

Anak bongsu dalam adik beradik. Anak Tahun by Mazidah Muhammad.

teratak hati: Sigma – Istikharah Cinta + Lirik Lagu

Show posts by this member only Post 7. Dengan demikian, sebuah karya sastra bukan merupakan refleksi sosiobudaya, tetapi ada kemungkinan merubah kondisi sosiobudaya. For Fahri is innocent and pure, and doesn’t believe in the concept of relationships prior to marriage.

  AUBER PID SILVIA PDF

Kehidupan Fahri diwarnai dengan kisah hubungan lelaki dan perempuan. Sorry, didn’t notice ur question, Massa. Aini dan Mirul pun bertunang selama 3 bulan. Memang, novel ini juga novel asmara. Aini ni punya sakit sampai terduduk pegang perut dia. Hal ini terlihat dari fungsinya untuk memberikan pendidikan ajaran moral, agama, maupun fungsi sosial lainnya.

Hal ini sebagai implementasi hubungan percintaan.

Yes, I have actually. On my way Group: Walau seperti novel biasanya yang cenderung menggunakan kosakata umum dengan harapan seluruh pembaca dari bisa menikmatinya. Perlu disadari unsur sejzdah sastra tidak mungkin dihubungkan secara langsung dengan unsur sosiobudaya, perlu adanya interpretasi.

Novel Ayat-ayat Cinta menceritakan kehidupan seorang pemuda yang bernama Fahri, memiliki sifat sabar, ramah, serta tawakal mengahdapi ujian. Tapi kenapa Mirul tak jujur dengan Aini waktu kita tunang?

Baginya, dakwah merupakan si utama yang sangat mulia yang bisa dilakukan dimana saja kapan saja.

Jadi nasib saya, masa depan saya, mau jadi apa saya, sayalah yang menentukan. Aini dengan Mirul pun berbual macam biasa dengan soalan-soalan biasa.